Hall Farm Cottage, Langham

Hall Farm Cottage is a timber frame dwelling set within a conservation area and a special landscape area within the village of Langham, Suffolk. The cottage is thought to have 1600s origins, and stands in the setting of Hall Farm and its associated pair of cottages. The site comprises a generous 2 acres of grounds and has spectacular views across uninterrupted open countryside. The clients brief was to provide additional accommodation to serve the original cottage in order to help aid the needs of modern day living that the cottage alone does not provide. The L-Shaped extension wing has therefore been designed to accommodate all of the key Living areas of Kitchen/Dining/Living Rooms in an open-planned arrangement that takes full advantage of the sites potential.

The cottage is linked to the extension with a new entrance lobby space which addresses the issue of the current entrance to the cottage going directly into the Living Room, which is neither practical or thermally efficient by modern day standards. The new entrance Lobby therefore acts as a thermal buffer zone before you enter the main hubs of the building. A key part of the brief was to take advantage of the surrounding views, most notably to the east of the site, which the cottage fails to do due to its orientation combined with its limited window openings to the key aspects of the building. In turn, the limited window openings, which are typical of a property of its age, results with an underlit and poorly ventilated internal environment inside the cottage.

The new accommodation seeks to address this with its large areas of glazing inclusive of an 8m wide set of sliding doors to the east elevation. As part of the overall brief, the site has been extensively re-landscaped to include a new driveway and three bay Cartlodge facilities, of which the site currently lacks. The proposals have been designed to be unapologetically polar in its contemporary style to the existing cottage, whilst also nodding to the traditional form of the local Suffolk vernacular. Its opposing and honest style helps define the cottage as being the original building on the site, and enhances the importance of its heritage. The project is currently underway on site and is a self-build by the client.